Alt om norske matvaner

MatvanerLeave a Comment on Alt om norske matvaner

Alt om norske matvaner

Norske matvaner har de siste tiårene endret seg vesentlig. Med internasjonal påvirkning lar vi oss forføre av utenlandske retter som er enkle å lage og som smaker godt. Selv matprodusentene gjør det enkelt for oss å velge utenlandsk mat, med komplette pakker som inneholder alt du trenger for et vellykket måltid. Fredagskvelden og lørdagen settes gjerne av til mer eksotiske smaker, der fredagstacoen har fått sin egen benevnelse. Lørdag er pizzaens dag, enten den bestilles på dør eller lages fra bunnen av i langpannen. Men når søndagen kommer, så velger vi gjerne norsk tradisjonsmat som kjøttkaker, kokte poteter og tyttebærsyltetøy. På brdr-jensen.no finner du en rekke guider og artikler om norske matvaner.

Kjøttboller har sin faste plass

Det er vel og bra med utenlandsk mat, eller norsk mat med en eksotisk vri, men det norske kostholdet sitter så rotfast i nordmannen at kjøttkakene er et fast innslag på menyen. Aller mest velsmakende blir de om du lager dem selv. Alt som trengs er kjøttdeig, krydder (muskatnøtt er grunnleggende), finhakket løk, litt mel og litt fløte, salt og pepper. Farsen trilles til små boller og stekes i stekepannen. Bruk stekeskyen til å lage fløtesaus, og du har på et blunk laget verdens beste kjøttboller. Tilbehør er som sedvanlig kokte poteter og tyttebærsyltetøy, eller rørte tyttebær.

Bacalao

Bacalao regnes nok av mange som en helnorsk rett, til tross for det spanskklingende navnet. I Norge regnes bacalao som en rett, mens i Spania er dette en fisketype ala torsk som tilberedes på mange forskjellige måter. Den norske varianten lages av klippfisk, poteter, løk og tomat. Fisk, poteter og løk legges lagvis i en stor kjele, og skal koke i en times tid sammen med tomater og olivenolje. Her kan det også tilsettes litt chili for ekstra futt på smaken. Retten serveres i dyp tallerken, og er enkel å lage siden alle ingredienser tilsettes i samme kjele.

17. mai-mat

Pølser og is er ensbetydende med 17. mai, spesielt under selve feiringen med toggang. Men når dagen går og familiesammenkomsten skal arrangeres, tas grillen fram i ekte amerikansk stil med spareribs og hamburgere. Noen velger litt mer tradisjonelt, og serverer laks på 17. mai, enten helstekt i ovn eller brassert på grill. Vanlig tilbehør til laksen er agurksalat og kokte poteter. Velger du den amerikanske varianten med grillkjøtt, kan ikke potetsalaten mangle. Ønsker du noe ekstra, kan du toppe smaksopplevelsene med en gresk tzatziki eller en spansk aioli. Tzaziki er en kald yoghurtsaus med hvitløk, sitron og agurk. Aioli er en type majones med hvitløk.

Norsk julemat

Julaften er den eneste dagen i året da vi alle spiser akkurat det samme. Norsk julemat er så rotfast at her er det neppe plass til endring eller internasjonal innflytelse. Julegrisen er et sentralt emne på selveste dagen, med ribbe og svor, surkål og kålrabistappe. Skinkestek med brun saus er også et tradisjonelt innslag på julebordet, i tillegg til såsisser, medisterpølser og karbonader. Noen familier har latt seg påvirke av amerikanske julefilmer, og tilbereder helstekt kalkun på julekvelden. Pinnekjøtt er et vestlandsk fenomen, som også har inntatt andre deler av landet. Fisk har også sin plass på julebordet.

Internasjonal mat i Norge

Det er ikke til å komme utenom at norske tradisjoner blir påvirket internasjonalt, og det gjelder i særdeleshet i matveien. Med stadig økende innvandring åpnes stadig nye eksotiske serveringssteder, og utenlandsk mat får også plass i hyllene på supern. Flere og flere reiser i dag enn før, og opplever nye smaker de setter pris på å få også her til lands. Også med internetts altomfattende innhold, er det enkelt å finne akkurat den oppskriften du er ute etter, enten den er pakistansk, amerikansk eller svensk. Mattradisjoner ligger for våre føtter, og valget er i stadig større grad bredere og mer smakfullt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top