Hverdagsmat i Norge

MatvanerLeave a Comment on Hverdagsmat i Norge

Hverdagsmat i Norge

Det er vanskelig å skulle beskrive hva en hel nasjon spiser, spesielt nå i moderne tid. Men blant oss nordmenn er det mange matvaner som går igjen. I denne artikkelen får du et innblikk i hva slags mat nordmenn spiser til frokost, lunsj, middag, dessert og til spesielle anledninger. Dette er et tema som alltid er spennende å lære mer om, ettersom Norge er et stort land, med mange ulike tradisjoner. Det kan være morsomt å se om nettopp dine favoritter står på listen vår, for sjansen er stor for at du har spist noe av det de siste dagene!

Frokost

Det er delte meninger om hva som spises til frokost på en hverdag i Norge. Mange vil si at nordmenn er for travle til å spise frokost, så da blir det ofte en brødskive på vei ut døra eller et eple i hånda på vei til skolen. Heldigvis tar nordmenn seg ofte god tid i helgene, der de ofte har nybakte rundstykker servert med ulike pålegg, slik som gulost, brunost, syltetøy og makrell i tomat. Det har også vært veldig hverdagslig å spise havregrøt i Norge, kanskje spesielt om du er student. Dette spises ofte med eple og kanel, eller banan og peanøttsmør.

Lunsj

Norge er et land der lunsjen som oftest er kald. Denne består som oftest av en matpakke, med noen brødskiver. Her er det påleggene som varierer. Prim, salami, sjokoladepålegg, servelat og mange andre varianter er svært populære. Det har også blitt mer og mer populært med for eksempel lunsj servert på jobb som en del av kantinen, men her tilbys brødskiver ganske ofte. Varm mat til lunsj er ikke spesielt vanlig i Norge, selv om dette er ganske vanlig i andre land. I skolealder tar elevene gjerne med sin egen matpakke. Ofte spiser elevene også litt frukt eller grønt ved siden av matpakken sin.

Middag

Middag er en ganske bred kategori, men nordmenn spiser ganske likt. Det går mye i fisk, kjøtt og kylling. Disse ulike typene kjøtt og fisk blir ofte servert med kokte poteter og rotgrønnsaker. Kokte poteter, erter og ulike typer rotgrønnsaker, som for eksempel kålrot, gulrot, sellerirot og pastinakk er en stor del av tradisjonelle norske retter. Det er også overraskende vanlig med fredagstaco og lørdagspizza. Nordmenn er veldig opptatt av rutiner når det kommer til mat. I ukedagene spiser mange ganske sunt, mens i helgene koser vi oss litt ekstra. Dette er et kjent fenomen i Norge.

Dessert

Det er ikke alltid det er akseptert med dessert etter middag i Norge, men frukt brukes ofte som dessert ettersom det ikke er for usunt. Nordmenn liker helst å kose seg litt ekstra på lørdager. Dette fenomenet kalles for lørdagsgodt. Dette kan være alt fra sjokolade til karamelliserte epler. Det er ulike tradisjoner i ulike hjem. Fløte og jordbær er en udødelig klassiker blant nordmenn, og det samme er tilslørte bondepiker. Når det kommer til bursdager serveres kanskje gelé eller karamellpudding. Andre desserter som er en stor del av norsk kultur er karamellpudding, sjokoladepudding, fruktkompott, multekrem og riskrem.

Spesielle anledninger

Når det kommer til spesielle anledninger finnes det ulike typer mat avhengig av hvor i landet du befinner deg. Et godt eksempel er for eksempel julematen. I Sør-Norge finner du ofte ribbe eller pinnekjøtt, mens i Midt-Norge og Nord-Norge er fisk en stor del av julematen. Her er det tradisjonene som avgjør. En del av rettene inkluderer hverdagslige grønnsaker slik som kålrot, gulrot og poteter. Måltidene er derfor varierte, med noen luksuriøse elementer og noen litt mer hverdagslige retter. Det finnes andre høytider som for eksempel påske der fårikål og lam er en stor del av feiringen. Det er mye å sette seg inn i med norsk mat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top