Internasjonal mat i Norge

MatvanerLeave a Comment on Internasjonal mat i Norge

Internasjonal mat i Norge

Det norske kjøkken kan by på mye god mat, men det er ingen hemmelighet at det også ses på som litt traust av mange. De tradisjonelle rettene brukes nå for tiden oftere i forbindelse med høytider og sesonger, som jul, påske og ikke minst fårikål-sesongen på høsten. Til daglig derimot, er det mange som har fått øynene opp for spennende mat fra det internasjonale kjøkken. Mange land har spennende mattradisjoner, som ikke minst er smaksrike og byr på gode opplevelser for de fleste anledninger. I Norge hentes det inspirasjon fra hele verden, slik som Asia, Latin-Amerika, Afrika og Europa.

Pizza og taco er godt integrert

Mye internasjonal mat er allerede godt integrert i Norge, og mye ses nok på som en naturlig del av det norske kjøkken. De første internasjonale matrettene som kom til Norge kan sies å være pizza og hamburger, med opphav fra henholdsvis Italia og USA. Dette er to retter som ingen ville tenkt på i dag som internasjonale retter, og de har nok også gjerne blitt fornorsket på veien. En annen traver, litt nyere sådan, er tacoen fra Mexico. Den fornorskede fredagstacoen har vært en favoritt i mange år allerede. Men de siste årene har vi utforsket langt mer enn pizza, taco og hamburger!

Inspirasjon fra Asia

Det asiatiske kjøkken er kanskje det mest populære i Norge nå for tiden. Ulike former for wok og asiatiske gryter og supper, for eksempel fra India og Kina, er dagligdags å lage selv hjemme hos mange av oss. Ikke like vanlig å lage, men svært populært, er selvfølgelig ulike former for sushi. Det asiatiske kjøkken er svært variert, og inneholder ofte spennende krydder og grønnsaker som ikke er del av det tradisjonelle norske kjøkkenet. Mange retter fra Asia er også vegetariske, noe som blir stadig mer populært. Også det arabiske og pakistanske kjøkken blir mer og mer populært i Norge.

Inspirasjon fra Latin-Amerika

Det første de fleste kanskje tenker på fra Latin-Amerika er nok taco. Men tacoen vi spiser foran gullrekka på fredagene her i Norge er en annerledes opplevelse enn den du blir servert i Mexico. De siste årene har en mer autentisk taco slått rot i Norge, og her er det mange spennende smaker å utforske. Fra Latin-Amerika er det flere andre retter som begynner å bli mer populære i Norge, slik som fiskeretten ceviche som du kan få i ulike versjoner helt fra Guatemala i nord til Chile i sør. Også empanadas er på vei inn i det norske kjøkken.

Inspirasjon fra Afrika

Afrika har mye spennende mat å by på, og ikke minst mange smaker som ikke er del av det norske kjøkken. De siste årene har restauranter fra særlig Etiopia, Eritrea og Somalia blomstret opp og blitt omfavnet av mannen i gata. Det afrikanske kjøkken består i stor grad av kjøttbaserte retter, ofte med gode kryddersammensetninger. Så klart vil du også fra Afrika finne en stor variasjon i retter, og også inspirasjon fra Asia i mange områder. Afrikansk mat er kanskje den minst integrerte i det norske kjøkken foreløpig, men alt tyder på at disse rettene har kommet for å bli.

Inspirasjon fra Europa

Vi må ikke glemme den eldste internasjonale inspirasjonen vi nok har i Norge er fra våre naboland i Europa. Nevnte pizza og også hamburger har opphav i Europa, og er godt forankret i Norge. Særlig det franske, italienske og spanske kjøkken er store inspirasjonskilder, med spennende smaker og tradisjoner vi har tatt godt imot her oppe i nord. Alt i alt har det norske kjøkken blitt utfordret av hele verden de siste årene, og vi har åpnet smaksløkene våre opp for alle de spennende alternativene som finnes der ute. Vi holder fortsatt på tradisjonsmaten til høytider, så hvorfor ikke slå seg løs ellers?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top