Kjøttkaker – smaken av det norske hjemmet

MatvanerLeave a Comment on Kjøttkaker – smaken av det norske hjemmet

Kjøttkaker – smaken av det norske hjemmet

Stor eller liten, ung eller gammel, utforskende i matveien eller tradisjonsorientert – kjøttkaker faller i smak hos alle. Til tross for at pizza, pasta og sushi er blitt populære retter på det norske matbordet, og taco på fredager er blitt så vanlig blant barnefamilier at retten nærmest kan skrive seg inn som tradisjonell, er det allikevel de færreste som vil rynke på nesen når de får servert hjemmelagde kjøttkaker. Når mat fra hele verden er blitt så vanlig i norske hjem, er det kanskje lett å glemme at vi også har tradisjonelle retter som fortjener sin plass på det internasjonale koldtbordet – norsk, tradisjonell mat laget fra bunnen av.

Verdifulle minner

For hvem kan vel glemme lukten av bestemors kjøttkaker sive inn fra kjøkkenet på de dagene der hele familien møttes til middag? Det er noe med hjemmelaget tradisjonsmat – det bærer med seg minner fra alle livets stadier. Tradisjonsmat slik som kjøttkaker bringer først og fremst med seg minner om den verdifulle tiden med familien gjennom livet. Mat laget med omhu nytes i godt selskap, med kjente og kjære, og det er nettopp slike minner knyttet til tradisjonsmat mange har til felles. Kjøttkaker er laget fra bunnen av, og laget med omsorg. Slik tradisjonsmat skaper minner hos de fleste.

Lag middag fra bunnen av!

I et travelt hverdagsliv med mor og far i jobb, og barn som deltar på inntil flere aktiviteter hver, blir det ikke mye tid igjen til familiens viktigste samlingsstund: middagen. Det er ikke rart at halvfabrikater som pastaretter og posesupper er blitt så populære når dagens tidligere høydepunkt har måttet ta et skritt tilbake for å gi plass til livets andre gjøremål. Samtidig er det vel verdt å ta seg tid til et bedre måltid med hele familien innimellom, selv om det tar litt mer tid – dersom du har mulighet til det. Hjemmelaget er ikke bare bedre for helsa, det kjennes også på smaken.

Norsk tradisjonsmat hjemme

I en tid hvor livet preges av det internasjonale – det være seg reiser, jobb, kultur eller mat, hender det at en vil søke i retning av det tradisjonelle, norske. Vil du ut og spise, finner du gjerne mange restauranter med fransk eller italiensk kjøkken, noe vi alle setter stor pris på. Variasjon i kulinariske opplevelser er en berikelse for alle og enhver. Men hvor kan du gå når smaksløkene lengter etter god, rik, norsk tradisjonsmat? Svaret ligger der nordmenn flest liker seg best: hjemme. Og det er nettopp det at kjøttkaker er hjemmelagede som gir den gode smaken, og vekker minnene fra barndommen.

Lokale råvarer

Det har vært mye snakk om den globale matproduksjonen, og innvirkningen denne har på det globale miljøet. I Norge importeres mye mat fra andre land, og varer som ikke produseres innenfor landegrensene har en lang reise bak seg som ikke alltid er heldig for miljøet. Norsk tradisjonsmat, slik som kjøttkaker, er naturligvis basert på lokale råvarer som er tilgjengelige i landet, og retter dermed oppmerksomheten mot lokale varer. På den måten kan norsk tradisjonsmat på kjøkkenet bidra til økt oppslutning om lokalproduserte og kortreiste varer, og kanskje oppmuntre til å støtte lokale bønder neste gang sjansen byr seg.

Lag din egen variant!

Smaken av kjøttkaker har vi alle minner fra, og vi har alle våre egne preferanser til smak, alt ettersom hvordan mor eller bestemor lagde dem. Kanskje brukte de oppskrifter som hadde gått i arv, og kanskje la de til en ingrediens eller to, etter egen smak? Alle hadde gjerne sin egen måte å lage dem på, og alle fikk gjerne høre det dersom det en dag skulle smake litt annerledes enn sist. Tradisjoner må også finne sin plass i tiden, og kjøttkaker kan gjerne varieres med nye smaker. Timian, spisskummen, mynte eller annet krydder kan blandes inn i deigen, for en variant med smaker fra Middelhavet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top