Mat til 17. mai

MatvanerLeave a Comment on Mat til 17. mai

Mat til 17. mai

Den store dagen forberedes uker i forveien, spesielt om en skal arrangere 17. mai-middag med venner og familie. Bunaden strykes og sølvet pusses, mens kjøleskapet bugner av goder som hører feiringen til. I forbindelse med flaggheising og barnetog, hører pølser og is med. Mange velger også den relativt nye varianten med en gedigen bakt potet med tilbehør, eller kanskje en vårrull, altså flerkulturelle innslag som oppstod på 90-tallet med opprettelsen av salgsvogner i gatebildet. Men når dagen skal feires med venner og familie, endres menyen betraktelig. Da er det gjerne laks som står på menyen, eller grillmat, for ikke å glemme bløtkake, jordbær og is.

Laks på 17. mai

Mange assosierer 17. mai med laks, og det er mange måter å tilberede den på. Det vanligste er helstekt og ovnsbakt laks, servert med agurksalat og kokte poteter, gjerne nypoteter. En god salat hører også til. Og tillater været det, så er det ingenting koseligere enn å spise ute i det fri. Er det oppholdsvær, eller solen skinner, kan laksen godt tilberedes på grill, noe som setter en ekstra spiss på måltidet. Tilbehøret kan fortsatt være agurksalat, men gjerne også en potetsalat. Med stadig nye og spennende smaker som følge av et flerkulturelt samfunn, blir det stadig mer å velge blant som tilbehør til enhver norsk rett.

Grillmat eller buffet

  1. mai er en ypperlig anledning for å dra fram grillen og invitere familie og venner til BBQ-fest. Her bør det ikke mangle på hverken flintstek, spareribs eller grillpølser. Her er det også på plass med både salat og en potetsalat som tilbehør, samt pølsebrød og lomper til grillpølsene. Andre velger å lage koldtbord, eller en buffet. Dette er en enkel løsning, men krever mye forarbeid. Siden maten er kald, trengs ingen tillaging og vertskapet kan slappe helt av og nyte 17. mai-middagen uten avbrytelser. God drikke hører også til, og her kan du gjerne starte med en kald hvitvin. Øl, brus og vann hører også med.

Bløtkake

Bløtkaken hører med til 17. mai-feiringen. Denne pyntes gjerne i nasjonalfargene rødt, hvitt og blått for å symbolisere det norske flagget. Her brukes gjerne sommerens bær som pynt, og aller helst blåbær og jordbær. Det er både velsmakende og ser fristende ut. Bløtkake lages vanligvis med sukkerbrød til bunn, som deles i tre lag. Mellom lagene er det valgfritt hva en bruker, men krem eller vaniljekrem er et fast innslag. Deretter kan du ha ekstra fyll i form av frukt og bær, gjerne banan, bringebær og jordbær. Om du velger marsipantrekk på toppen, så er dette prikken over i-en på en vellykket 17. mai-kake.

Is

Aldri spises mer is enn på selveste 17. mai, enten det regner eller er solskinn. Én gang i året tillater vi oss å spise så mye iskrem vi bare klarer – 17. mai er iskremens dag! Butikkene bugner av is til 17. mai, og boder og vogner benytter dagen til å gjøre årets iskrem-salg. Diplom og Hennig Olsen er vel og godt, men den aller beste isen lager du selv. Det finnes en hel del oppskrifter på god fløteis, eller sorbet, som du kan prøve ut på selveste dagen. Da kan du også lage is i nasjonalfargene og slik overraske gjester med din egen 17. mai-is.

Pølser

Pølser er nordmenns favoritt som topper listen på 17. mai uansett hvor i Norges land du vender nesen. I gjennomsnitt spiser hver nordmann tre pølser på 17. mai, og det samlede forbruket er hele 16 millioner pølser akkurat denne dagen. Wienerpølsen slår alle rekorder, men også grillpølser og andre pølser står på menyen denne dagen. Det finnes også mer tilbehør til pølsen nå enn før. Mens du tidligere bare hadde ketchup, sennep, rekesalat og sprøstekt løk, finnes i dag et hav av topping som avokadosalsa, sylteagurk, currysennep, løkmarinade, nykål og salater av alle slag – bare fantasien setter grenser!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top