Pizza – den nye husmannskosten?

MatvanerLeave a Comment on Pizza – den nye husmannskosten?

Pizza – den nye husmannskosten?

Pizza…Vi har alle smakt den. Noen elsker den og noen hater den. Der finnes en pizza for enhver smak, selv pizza med sjokolade på. Ordet «pizza» alene er nok til å få unger til å hoppe rundt av glede, voksne hører magen rumle, og pizzarestauranter hører kassaapparatet synge lystig. Men pizzaen har ikke begrenset seg til restaurantbransjen, den har også siden 80-tallet gjort sitt inntog i det norske kjøkken og krevd sin regjerende plass på spesielt barn og unges menyer. Men vet du hvordan pizzaen kom til Norge, og hvordan den kom til å bli en så høyt elsket favoritt?

Da den italienske pizzaen kom til Norge

Mai 1970, Konghellegaten 3, Oslo. Norges første pizzeria åpner dørene på Solli i Oslo. Ekteparet Louis og Anne Jordan hadde bestemt seg for å flytte til Norge og med seg bragte de idéen om en pizzeria. I mai 1970 var idéen et faktum, og de åpnet dørene for hva som skulle bli et av Norges mest kjente spisesteder, «Peppes Pizza Pub», senere kjent som «Peppes Pizza». Siden 1970 har «Peppes» blitt børsnotert i 1994, kjøpt opp av Narvesen ASA, senere av Umoe Restaurants i 2002 og blitt den største pizzeriakjeden i Skandinavia med over 2 500 ansatte og over 70 franchise-restauranter i Norge alene.

Et amerikansk konsept etableres i Norden

Etter at pizza ble en braksuksess på 70- og 80-tallet, og «Peppes Pizza» utvidet med flere restauranter i Norge, var det flere som ville som prøve seg innenfor pizzeria-konseptet. Noen fikk det til og slo gjennom med egne oppskrifter, mens andre måtte gi seg ettersom flere franchisekjeder startet opp i norske byer og ble mer populære. Etter at pizzaens suksess var fastslått, førte det til at flere øynet en åpning for en ny inntektsmulighet. En av de var Nora Industrier. Inspirert av den amerikanske frossenpizzaen tok Nora Industrier konseptet til norske butikker, og pizzarestaurantene fikk en ny, amerikanisert konkurrent; frossenpizza.

Frossenpizzaen gjør sitt inntog i de norske hjem

Frossenpizzaens norske stammor, Pizza Grandiosa, var den første som kom ut på markedet, og forbrukerne fikk etter hvert opp øynene for den. Den ble kjapt en knallsuksess blant barn og unge, og etter hvert et fast innslag på diverse tilstelninger som ungdomsklubber, elevkvelder og i hjemmet. Det at den var ferdig tilberedt, rimelig, lett å frakte med seg og kunne oppbevares lenge i fryseren, førte til at Grandiosa fort ble selvskreven på handlelista for stressa mødre og fedre, og en favoritt blant unger på lørdagskveldene. I årene som fulgte kom det flere varianter på markedet, det ble tydelig at frossenpizzaen var kommet for å bli i Norge.

Den frosne italieneren videreutvikles til de tusen hjem

Ikke alle forelsket seg i den dypfryste nykommeren, men alle ville ha pizza. Selv om det var snedig å kunne røske med seg en fra frysedisken på butikken, var det kjekkeste med retten allikevel at den var enkel å tilberede. Og en kunne nesten slenge hva en ville ha på den. Toro, som allerede hadde satt standarden for hvordan bearnaisesaus skulle smake, lanserte pizzasaus på pose. Dette førte til at formpizza, calzone, piroger og pizzaboller – ja, alle tenkelige varianter – til slutt ble like vanlig som kjøttkaker og risengrynsgrøt i de norske kjøkken. Så vanlig at den nesten fortjener å kalles norsk husmannskost nå i dag.

Frossen versus hjemmelaget

Til tross for at mange foretrekker å lage pizzaen selv, har det ikke lagt noen demper på frossenpizzaens popularitet eller salgstall. Ifølge markedsanalyse- og meningsmålingsbyrået Nielsen, har verdiomsetningen på frossenpizza steget med over 56 prosent de 10 siste årene, og fram til mai i år hadde norske forbrukere hittil spist over 700 tonn med frossenpizza. I 2018 ble det solgt 26 100 tonn frossenpizza i Norge, noe som tyder på at den har kommet for å bli. Og den absolutte favoritten? Til tross for at «Peppes» nå også er å finne i frysedisken, så er det uten tvil Grandiosa som fortsatt er favoritten blant nordmenn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top