Taco-fredag – en ny tradisjon

MatvanerLeave a Comment on Taco-fredag – en ny tradisjon

Taco-fredag – en ny tradisjon

Hvorfor det ble slik er ikke så godt å si, men fredagen har utvilsomt seilet opp som den store taco-dagen. Hele Norge, fra nord til sør, ser ut til å foretrekke å starte helgen med en fornorsket variant av den smakfulle meksikanske retten. En moderne tradisjon har blitt til! Kanskje er det fordi tacoen er lett å lage, og fungerer utmerket som et samlende kosemåltid mens familien ser på gullrekka? Alle kan mekke sin egen variant med det tilbehøret de liker best. Slik blir alle fornøyd, og du får kanskje lurt noen grønnsaker i de mest kresne barna i samme slengen.

Stort utvalg

Tilbudet i har vokst i takt med etterspørselen, og taco-produktene fyller nå gjerne metervis med hylleplass i matbutikkene. Santa Maria og Old el Paso er kjente og kjære merkevarer mange velger, men i tillegg har de fleste matvarekjedene utviklet sine egne varianter. Toro har også kastet seg på trenden med sin egen Tex Mex-serie, så det er nok å velge mellom. Om du kikker litt rundt deg mens du står i kassakøen en fredag formiddag, er det ikke uvanlig å se at det ligger lefser, krydder, salsa, rømme, kjøttdeig og ulike grønnsaker i en stor andel av handlekurvene.

Enkelt å lage

Den enkleste måten å lage taco på er kjøpe ferdigblandet krydder og lefser (med fint eller grovt mel) som bare trenger å varmes litt i ovnen. Krydderet blandes med stekt kjøttdeig, og så er det bare å kutte opp tilbehøret og åpne lokket på sausene. Enklere kan nesten ikke matlaging bli, det er ikke en overdrivelse å si at alle kan lage fredags-taco. Vanlig tilbehør er gjerne salat, mais, ost, tomat og avokado, men dette er bare en liten del av utvalget. Norstat har faktisk gjort en undersøkelse på vegne av Old el Paso over nordmenns taco-vaner, og her kom de lokale forskjellene fram.

Ananas eller ikke ananas?

Undersøkelsen har tatt taco-fredagen på alvor, de undersøkte både geografiske og kulturelle forskjeller. Ett av funnene kan tyde på at det er i nord de er aller mest glad i taco. Seks av ti nordlendinger spiser visstnok taco minst en gang i måneden. Det blir også slått fast at ananas er ekstra populært blant samme gruppe, men også hos de som bor i Midt-Norge og blant de som stemmer på KrF. Noen vil nok finne dette veldig sært, så da spørs det om det legges opp til en like heftig debatt som den eviggående diskusjonen om det skal være ananas på pizzaen eller ikke!

Taco-fredagens utvikling

Nordmenns taco-vaner er for øvrig i endring, i takt med generelle tendenser i samfunnet. Vi begynner å bli mer bevisste på hva maten vi spiser består av, hvor den kommer fra og at den skal være så autentisk som mulig. Stadig flere oppdager hvor lett og godt det er å lage hovedingrediensene fra bunnen av. Å servere hjemmelaget guacamole og tomatsalsa begynner å bli vanlig, og de mest dedikerte avanserer også til å blande sammen sitt eget tacokrydder og steke tortillaer fra egen deig. Fisketaco og vegetartaco med bønner er også blitt vanligere som en naturlig følge av økt miljøbevissthet.

Alle liker taco!

Det er ingenting som tyder på at tacoen minker i popularitet. Det er en rett som er så enkel å tilpasse etter egen smak at alle, uansett om de er vegetarianere, matnerder, på lavkarbo-diett eller bare vil ha et skikkelig fett og syndig kosemåltid, kan finne sin favorittvariant. Individualistene som ikke liker å følge flokken spiser taco de også, de passer bare på å servere det på alle andre dager enn fredag! For å avstå helt, det er nesten umulig. Det blir stadig mer å velge mellom i butikkene, og internett florerer av gode oppskrifter for de som vil lage alt selv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top