Tradisjonsrik norsk kost

MatvanerLeave a Comment on Tradisjonsrik norsk kost

Tradisjonsrik norsk kost

Tradisjonsmat er et bredt og omfattende begrep, som inkluderer både middagsretter, brødmat, desserter og bakst. Ettersom Norge er et vidstrakt land, finnes det en stor variasjon også innenfor tradisjonsmat. Hvert distrikt har sine spesielle festretter og bakst som kanskje er ukjent og uvant mat andre steder i landet. Dette bidrar til å gjøre det norske kostholdet spennende. Mange tradisjonelle norske matretter lages fra bunnen av, og bare et fåtall av dem finnes å få kjøpt som ferdigretter i butikken. Tradisjonsmaten inneholder ofte råvarer fra den norske naturen, og det er ofte de rene smakene som er i fokus.

Tradisjonsrike kornprodukter

Brødmat har lenge vært en viktig del av norsk kosthold. Brødet blir servert med kjøttpålegg, ost eller syltetøy. Syltetøy fra norske frukter og bær forlenger smaken av den korte norske sommeren, og sylting og safting var lenge et nødvendig matauk. Brødmat spises til frokost, til kveldsmat og sammen med supper. Brød er dessuten en viktig del av den norske matpakka. En annen tradisjonsrik matrett er grøt, som finnes i et utall varianter. I gamle dager var vassgraut den vanligste hverdagsretten. I dag lages grøt gjerne med melk eller med rømme. Risengrynsgrøt er en nyere grøtrett som også har blitt en del av det norske kostholdet.

Tradisjonsrike middagsretter

Den mest populære tradisjonsmiddagen er nok kjøttkaker med saus og poteter. Andre tradisjonsrike kjøttretter er kjøttsuppe, lapskaus og ulike varianter av stekt kjøtt. Fisk har også vært viktig i det norske kostholdet, og det finnes mange tradisjonsrike fiskeretter som fiskesuppe, fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding. Fiskeboller serveres ofte med hvit saus, mens fiskepudding gjerne serveres sammen med smeltet smør, poteter og grønnsaker. Norske grønnsaker som gulrot og kålrot inngår i mange tradisjonsretter. Og poteter ble tidligere brukt som tilbehør til det meste, ettersom poteten var lett å dyrke, ga stor avling og var mettende. Dette var viktig når familiene var store og sultne.

Tradisjonsrike festretter

Festrettene varierer med landsdelene. Langs kysten blir det ofte spist fisk til fest. Lutefisk, torsk og kveite er populær festmat mange steder i landet. Andre steder er rømmegrøt den store festmaten. Pinnekjøtt og smalahove er tradisjonsrike festretter på Vestlandet. Rakfisk serveres også gjerne til fest enkelte steder i landet. I Trøndelag er det bare sodd som teller som festrett, og soddet skal serveres med skjenning, som er et lokalt flatbrød bakt med poteter. Til dessert har det tradisjonelt blitt servert melkebaserte retter som puddinger eller multekrem. Andre tradisjonelle desserter er bær, frukt, flatbrødsoll, bakverk, saftgrøt og saftsuppe.

Tradisjonsrik bakst

De mest kjente norske bakverkene er nok lefse og flatbrød. Både lefse og flatbrød finnes i hundrevis av varianter. Før i tiden hadde hver bakstekone eller hver familie sine egne oppskrifter, og de var gjerne hemmelige og gikk i arv. Selv om det finnes flatbrød og lefser å få kjøpt i norske butikker, kan de ikke måle seg med de hjemmelagede variantene. Julebakst er også en lang tradisjon, og her finnes det dusinvis av tradisjonelle oppskrifter. Hver familie har ofte egne tradisjoner for hvilke kaker de skal lage til jul. Baketradisjonene varierer ganske mye mellom de ulike landsdelene.

Tradisjonsrik matauk

Matauk var helt vanlig før i tiden. Selv om folk dyrket mat selv, var det likevel vanlig å jakte, fiske og sanke bær, sopp og planter i naturen. Mange av de norske matrettene er basert på mat som er funnet i naturen. Safting og sylting var viktig, og fisk og kjøtt ble saltet eller tørket slik at det kunne lagres også før det fantes kjøleskap og frysere. Det finnes også flere krydderurter som vokser vilt i Norge, og det ble også sanket medisinplanter. Også i dag er det mange som sanker bær og sopp i naturen, og som dermed bidrar til å holde denne tradisjonen ved like.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top